Na Zelené štvrtek zeleny pivo? Třeba litovelskyho Patrika!

Z Litovle – Každá tradica bêla negdê poprvni. Ani zeleny pivêsko za našéch mladéch let nebévalo. Ale posledni dobó k Velêkonocum zeleny speciálê tak nejak ôž patřijó, a za nejaké čas možná ôž nikeho ani nenapadne, že to tak dêcky nebêlo.
Zeleny pivo vařêlê v litovelskym pivovarô poprvni v rokô 2014. Je pochopitelny, že dêž bêste přêšlê na oblibenyho Moravánka a oni bê vám ho přêneslê ‚nazeleno’, asi bêste čôčelê. Temôto pivô ale dalê méno Patrik. Je to zelené speciál stáčené 17. března na svátek Patrika, keré je symbolickê spojované ze zelenó barvó, sténak, jak Velêkonoce. A že je zrovna velêkonočni tédeň, ze Zelenym štvrtkem, tož se to tak nejak hodi.
Patrik se ale toči od 3. dôbna, tož ste ho možná nekeři ôž koštlê, mê smê eště na ňé nenarazêlê. Neco vic kolem Patrika se ale piše v tiskové zprávě, keró smê z litovelskyho pivovarô dostalê. A tak si počtite, ať vite, co vám protiká hrdlem.
Oslavte Velikonoce se zeleným speciálem Litovel Patrik
Pivovar Litovel letos na jaře opět uvařil zelený speciál Litovel Patrik, který hanáčtí pivovarníci stáčeli 17. března, tedy v den svátku stejnojmenného irského světce. Velikonoce lidé tradičně v Česku lidé rádi zapíjí pivem, velmi oblíbenými jsou právě zelené pivní speciály, ke kterým patří i Patrik. K dostání je od 3. dubna ve vybraných restauracích.
Nefiltrovaný jarní speciál si lidé budou moci vychutnat po celé velikonoční svátky. „Náš Patrik je ryze přírodní, najdete v něm pečlivě vybrané kombinaci bylin, které mu dodávají jeho charakteristickou barvu a aroma,“ popisuje sládek Petr Kostelecký. Chuť i vůni dotváří exotické podtóny s dominujícími silicemi citrusových plodů. „Přesný poměr jednotlivých přísad je však naším výrobním tajemstvím,“ dodává sládek Petr Kostelecký. Smaragdový pivní klenot Patrik uvařili litovelští pivovarníci poprvé v roce 2014.
V tuzemsku zelená dle tradice patří k oslavě příchodu jara a v neposlední řadě také k Zelenému čtvrtku. Na ten nepohrdne žádný správný přivař přípitkem pivem stejné barvy. „Letos jsme Patrika stáčeli v den svátku irského světce, se kterým je právě zelená barva neodmyslitelně spojená. Na čepu bude především během velikonočních svátků, lidé si na něm pochutnají nejen ve vybraných restauracích regionu, ale také například i v Praze v restauracích U Labutí, Hrnečku Vař či Na Vyhlídce,“ říká sládek Petr Kostelecký.