placená inzerce
Déte nám vědět...

Přê nedělê velkonočni smê vêrazêlê na Světinskó horô. Vite, gde to je?

placená inzerce
DSC_0426

Duben 13, 2020 10:42 / Furtovnik

Od nás – Só mista, kery patřijó do světa kolem vás, ale jak je rok dlóhé se tam nevêpravite. Aji svaté Antoninek je vidět z šêroka daleka, ale gdê ste tam naposledê bêlê? Pokaváď vubec?

Pravda, do 13. června, gdê je v kalêndářô Antonina a v Krakovčô maji póť, přece jenom eště dva měsice scházijó. A vubec – gdo vi, jak to letos ‚ô Antoninka bôde’. Ale vélet ke kaplê, kerá je vidět přes kôs světa, smê si slêbovalê ôž dlóhé čas. A tož proč bê to nemuhlo bêt na Velkonočni nedělô?

Kapla sv. Antonina Paduánskyho nad Krakovčem má ôž svojô staletó histórijô, ê gdêž jeji sóčasná, čê spiš obnovená, podoba je relativně mladá. Pokaváď to berem tak, že poválečny obdobi hromada lêdi pamatôje. Histórija jak kaple, tak aji dědinê, ale hledi skôtečně mnohem dál. Stači řict, že majitelem panstvi bêl gdêsê ê Jiři z Poděbrad…

Prvni póť v okoli bévala začátkem května na laškovskym Dvorkô (kapla sv. Gotharda, svátek 5. května). Sténak tak nemuhl nigdo chêbět ô Antoninka (13. června) v Krakovčô. A pak ôž to šlo jendo za drôhym. Jak svati na orlojô!

Samotná hora Světina ze svéma 372 m. n. m. se rozhodně s horskéma štitama rovna nemuže. Vyrazně jô přerustl aji nedaleké sósed Kosiř. Ale je ocáď vyhled, keré si mužete ôžêt, jenom gdêž sem vážite cestô. A zas žádná vêsokohorská tura to néni, z Krakovča to trvá pár minôt. Ale stoji to za to!

Neco z histórije se mužete dočist TOŤ, pár fotek z malyho véletô je TOŤ.

Facebook0
  • DSC_0426

Komentáře

FURTOVNIK.CZ Kontaktní adresa, E-mail: furtovnik@gmail.com, Telefon: 604 688 134, 737 323 697, inzerce a logotypy