placená inzerce
Déte nám vědět...

Ve dzbelskym Lipně si letos nikdo asi nezaplave, ale za to bôde čêsty, jak lilium!

placená inzerce
dzbel

Červen 23, 2020 10:00 / Furtovnik

Ze Dzbela – Vodni nádržê pod Borovó (čásť Dzbela) řikaji Lipno. Pravda, do nekonečné hladinê pod Šumavó to má daleko, ale na tym nezende. Od jara je ovšem Lipno na sôchô. A néni to pro to, že bê nebêla voda…

V dôbnô se do vêpôštěné nádrže zakósla těžká technika. Ptalê smê se starostkê Janê Konečné, kerá nám potvrdila, že naposledê se neco věčiho dělalo na Lipně negdê před 17 letama. To se ale tykalo jenom opravê hráze. Fčêlka to ale vzalê z grôntô.

Jednak ôž vodô kalêl nános bahna, a takê v mezi čase se mosêla hráz přetěsňovat jilem. A tož bêlo potřeba se na to řádně podivat. Podle starostkê Konečné má na to firma čas do konca rokô, předpokládá ale, že bê to muhlo bêt do  konca srpna hotovy. S připadnym kópánim to ale nejak nadějně nevidi. Néni to sice na Lipně zakázany, ale je docela možny, že letos přitok nádrž ani nenaplni.

Cely to bôde stát 5,7 miljónô kaček. Z teho 2 mega dostalê dotacô z Ministerstva zemědělstvi, dalšich 700 tisicu přêslébil Olomócké kraj, zbêtek plati obec. V podminkách dotace néni žádny omezeni vêôžêti, krom teho, že 10 let to nesmi slóžêt komerčnim učelum. Jak starostka dófá, dalšich hromadô let se snaď nebôde mosêt do Lipna hrábnót.

Bêlê smê tam na čômendô,tož se TOŤ mužete mrknót, jak to tam vêpadá.

Facebook0
  • dzbel

Komentáře

FURTOVNIK.CZ Kontaktní adresa, E-mail: furtovnik@gmail.com, Telefon: 604 688 134, 737 323 697, inzerce a logotypy