placená inzerce
Déte nám vědět...

Mlén na Hačkách slavi stovkô. Bêlê smê na hratvě!

placená inzerce
DSC_0589

Červenec 18, 2023 16:13 / Furtovnik

Z Haček – Málo platny. Takové větrné mlén je stavba, za keró se dêcky ohlidnete! Pro nekeho je to návrat do pohádkê, nekemê muže přêpominat legendárni film ‚Na samotě u lesa’. Větřák na Hačkách je ale uplně neco inšiho.

Cely stoleti má na svéch bedrech větřák na Hačkách. Gdo se dostane do techto končên, rozhodně ho na vrškô nad dědinó nemuže přehlidnót. Na Hačkê neomylně strefite. A věřte nebo né, staré mlén furt déchá…

Zastavilê smê se na hratvě. Na sténakym mistě stával dřevěné mlén ôž od rokô 1845. V rok1914 ale vêhořel a vršek nad dědinó svostal zpôstošené. Pak ale v rokô 1923 přêšil nejaké pan Josef Blažku a postavil tam mlén nové. Po válce sice ôž nebêl na větrné pohon, sêlo dodávalê elktromotórê, ale do rokô 1953 se toť eště dělalê krópê.

Dneska só mlênářama pani Zdena Kybova s maželem. Jak nám pani Kybova prozradila, s puvodnima majitelama rodina nemá nic společnyho. Jeji tatinek bêl ale fotograf Antonin Gribovské. Jak se tak córal krajem, dorazêl aji na Hačkê a dominanta opôštěnyho mléna ho ôhranôla. Až tak moc, že vêpátral v Jihlavě potomkê puvodich majitelu a mlén od nich odkópil. Jak přêznává pani Kybova, gdêž v rokô 1967 sem začlê jezdit na vikendê a dovoleny, jako puberťačkô jô to štavalo. Nakonec se to ale stalo srdcovkó né jenom ji. Od rokô 2001 toť žêjó s manželem nastálo a za nic na světě bê neměnilê! Olomóc, gde puvodně žêlê, jim nescházi…

Před vic, jak pul stoletim, bêlê vubec prvni lufťáci v dědině. Zdena Kybova vzpominá na ‚ôvitaci párty’, gdêž tenkrát pozvalê celó dědinô na sósedsky přêvitáni. Větřák je dik jeji rodině furt dominantó Haček a okoli, ê gdêž se toť dávno nemele a z puvodniho vêbaveni zvostalo pramálo. Mlén holandskyho typô je unikátni svéma šestima lopatkama, běžny só štêrê. Prulezem v ‚hřébkô‘ se dá dostat až na střechô a ôžévat si krásnyho rozhledô po okoli. Jak ale pani Kybova přêznává, nic bê nebêlo, nebét šêkovnosti jejiho manžela. Mlén néni památkově chráněné, a tož je to stény, jak na každym inšim barákô. Akorát tê mlénsky lopatkê na střeše nemá každé :-)

Né fšeci majó tô možnosť prolizt hačské mlén skrz na skrz. A tož gdo se tam nedostanete, TOŤ mámê pár fotek. A gdêbêste se chtělê dozvědět eště kósek vic, obsáhléši reportáž bôde ve ‚čtecim kalêndářô‘ Hanácký rok, na kerym se bôdem aji tóto reportážó podilet.

356316664_655782339431535_8029729807226284994_n

 

Facebook0
  • DSC_0589

Komentáře

FURTOVNIK.CZ Kontaktní adresa, E-mail: furtovnik@gmail.com, Telefon: 604 688 134, 737 323 697, inzerce a logotypy