placená inzerce
Déte nám vědět...

Hodolanka bôde slavit s Rosničkó. Štreka z Olmika do Čelechovic si přêpomene 140. narozkê!

placená inzerce
rosnička

Říjen 12, 2023 18:00 / Furtovnik

Od nás – Ê gdêž éra parnich lokomotiv, jak smê takê řikávalê ‚kóřka’, skončêla na přelomô 70. a 80. let, jeji symbol se pro vlak ôžévá do dneška. A co se naôči mrňós, keré parni vlak ani nigdá neviděl? ŠŠŠŠ-ÚÚÚ!

Ale to bêhmê zabrósêlê uplně negde inde, a pak bêhmê se z teho mosêlê vêbrôšovat :-) ! Věc je taková, že gdêž se slavi véroči štrekê, je praktickê vêlóčeny, abê se to obešlo bez parni lokomotivê. A smê ô jádra věcê!

Néni to na deň přesně, ani přibližně. Ale v takovym časovym horizontô se na nejaké ten deň nehraje. Bêlo to to přesně 4. 3. 1883, tenkrát to přêpadlo na nedělô, gdê jel prvni vlak z Olmika do Čelechovic na Hané. Gdo trochô hovi pomistni históriji, teho bê muhlo zajimat, že se zvažovala puvodně trať přes Lôtin a Olšanê. Tam se ale tenkrát šprajclê, tym pádem dnešni štreka, takê negdê zvaná Hodolanka, vede z Drahanovic na Třebčén a Kaplô. Pokaváď bê vám to ale neštymovalo, že přece v Čelechovicách koleje nekončijó, ale vedó dál na Kostelec a Prostijov, pak je na forhontě dalši historická zminka. Trať z Prostijova do Chornic a Třebovic v Čechách, s odbočkó z Kostelca Čelechovic, bêla zprovozněná až o chvilkô pozďéš – v rokô 1889!

Ale zpátky do fčêlka. Oslavê hanácké štrekê přes Přikazê a Senicô na Hané só naplánovany na tôto sobotô 14. řijna. Na koleje vêjede s historickym vlakem parni lokomotiva, keré si řikalo pro jeji zelenó barvô ‚Rosnička‘ , typově značená jako 464.202. Tenkrát se psal rok 1956 a v plzeňské Škodovce, kerá se v té době menovala ‚Závody V. I. Lenina v Plzni’, bêlê vêrobeny jenom dva prototypê, ale ze sériovó vyrobó se ôž nezačlo. Obě mašinê jezdilê od začátkô 70. let v Olmikô, gde aji zapichlê svó aktivni kariérô v rokô 1975. A zatimco ‚dvěstějednička‘ bêla zrôšená a časem skončêla ve šmelcô, ‚dvěstědvojkô‘ se nakonec podařêlo zachránit a v rokô 1994 se vrátila zas zpátky na štrekô, ovšem ôž jako historické kôs.

A gdê parni vlak vêhližet? Po štrece, nebo aspoň jeji části, se historické vlak prožene nekolêkrát misto. Jizdni řád, pokaváď bêste se chtělê mrknót nebo aji povozêt, nandete pod článkem.

140

Facebook0

Komentáře

FURTOVNIK.CZ Kontaktní adresa, E-mail: furtovnik@gmail.com, Telefon: 604 688 134, 737 323 697, inzerce a logotypy