placená inzerce
Déte nám vědět...

Na plômlovskym zámkô se bôde baletit aji letos. Co je na programô?

placená inzerce
nahled_2x1m

Červen 25, 2024 11:39 / Furtovnik

Od nás, s tiskovó zprávó Editê Lachmanové – Po covidové pauzê se loňské rok vrátil na plômlovské zámek baletni galavečir. Mužete si ho přêpomenót TOŤ. Na forhontě dalši pokračováni. Abêste o nic nepřêšlê, ôž fčêlka si mužete zabukovat biletkê.

Nemosite zvládat ani piruetê ani padedé, mužete mět klidně čapê olšovy, dokonca nemosite mět o baletô ani potôchê. Jenom vémlôvê :-) vám mužó zabránit temô, abêste se posledniho srpna vêpravilê za trochó kulturê. Plômlovské zámek se totiž znovô stane kulisó Baletniho Galavečera pod širým nebem.

Znali jistě ôž vijó, že to bévá předsezónni vêstópeni baletô Moravskyho divadla Olomóc s pruřezem teho, co nabidne repertoárô během sezónê v divadle k viděni. Stény to bôde aji letos. Maló koštovačkô programšo na zámeckym nádvoři ôž nechámê na organizátorce Editě Lachmanové, kerá o tym vi přêrozeně névic.

BALETNÍ GALAVEČER V ZÁMECKÉM PROSTŘEDÍ 

Plumlovský zámek připravuje na poslední srpnový víked opět opravdu vyjímečný program. I letos zde proběhne po úspěšném comebacku z minulého roku oblíbený projekt Baletní Galavečer pod širým nebem, na který si Vás dovolujeme pozvat. Taneční představení v podání baletního souboru Moravského divadla Olomouc pod uměleckým vedením Jana Fouska se uskuteční v sobotu 31.srpna 2024 ve 20 hodin na zámku Plumlov. Tento unikátní projekt spojující krásu plumlovského zámku s krásou tanečního umění je vytvořen ve spolupráci s Baletem Moravského divadla Olomouc za finančního přispění Olomouckého kraje, pod záštitou hejtmana Olomouckéko kraje Ing. Josefa Suchánka a primátora statutárního města Prostějova Mgr. Františka Jury.

Kompletní program je zatím ještě tajemstvím, diváci však uvidí výběr z těch nejznámějších scén z klasických baletů, neoklasických i současných choreografií. Galavečer v kouzelné scenérii zámku tak nabídne ukázky nejen ze stávajícího repertoáru souboru, ale bude obohacen i o úplné novinky, které na repertoáru divadla nenajdete.

Již nyní však můžeme prozradit, že se v programu objeví opravdové klenoty klasického baletu, jakými jsou třeba ukázka z baletu Raymonda na hudbu A. Glazunova, Pas de Deux z baletu La Sylphide, Pas de Trois z baletu Korzár, či ukázka z Labutího jezera, která bude takovou malou ochutnávkou chystané podzimní premiéry baletu MDO, kterou  na hudbu P. I. Čajkovského připravuje v Olomouci choreograf Paul Chalmer, ve spolupráci s mezinárodně uznávaným italským výtvarníkem Domenicem Franchim.

Součástí programu bude také ukázka z dramatického baletu o caru Ivanu Hrozném, v choreografii Libora Vaculíka, kterou zcela určitě umocní hudba S. Prokofjeva. Mezi ukázky originálně zpracovaných choreografií bude patřit také Duet Dona Josého a Michaeli z baletu Carmen na hudbu Rodiona Ščedrina a v choreografii Giorgia Madii. Jedinečná příležitost se divákům naskytne při ukázkách z představení Freedom in Motion.  Poprvé totiž soubor přenese do venkovních prostor plumlovského zámku část choreografie, která vznikla letos v květnu pro nově otevřený prostor CENTRALU v Muzeu umění v Olomouci. Moderně zpracovanou taneční inscenaci na téma svobody vytvořili  italská choreografka Roberta Ferrara (WHITEflag day) a český choreograf Štěpán Pechar z DEKKADANCERS (Inventing Freedom).

Galavečer bude doplněn také o ukázky, ve kterých se představí publiku i někteří z nových členů baletního souboru MDO. Máme se jistě tedy na co těšit, vystoupení baletního souboru MDO je totiž vždy zárukou špičkového uměleckého zážitku.

Výjmečnost tohoto projektu tkví také v tom, že pro tento účel je na nádvoří zámku postaveno speciální jeviště a hlediště, využívající dominantu nasvíceného zámku jako kulisu celého představení. Přijděte si tedy vychutnat tuto nevšední a netradičně podmanivou atmosféru.

 

VSTUPENKY jsou již v předprodeji na kontaktních místech ( CK FTL u Radnice Prostějov, Zámek Plumlov, Studio Flair Prostějov ) !

balet_plakat_2024_

Facebook0

Komentáře

FURTOVNIK.CZ Kontaktní adresa, E-mail: furtovnik@gmail.com, Telefon: 604 688 134, 737 323 697, inzerce a logotypy