placená inzerce
Déte nám vědět...

ÔŽ TO ZAČLO: Hlasováni v anketě o Osobnosť Moravê odstartovalo v nedělô v pravy poledne!

placená inzerce
osobnost

Září 29, 2024 13:33 / Furtovnik

Od nás, s tiskovó zprávó Standê Blažkovyho – Rok se s rokem zešil… Od neděle 29. záři 2024 začiná hlasováni o dalši Osobnosť Moravê, tentokrát pro rok 2024. Mužete vêbirat z oblasti kulturê, sportô, čê takřikajic osvětê…

V novym terminô, ale ze sténakym smêslem. Dalši ročnik hledáni osobnosti Moravê organizovany Moravskó národni obcó odstartoval v nedělô 29. záři v pravy poledne. Zatimco v předchozich ročnikách se hlasovalo od června do prosênca, nově je anketa otevřená do konca záři do unora přištiho rokô.

A z keho vêbirat? V pomêslné nabidce só jak veřejně známy persónê, tak aji lêdi, o keréch se třeba v encyklopédiách nedočtete, ale aji tak só nečim vyjimečny. Do té prvni kategórie muže patřêt reprezentant ve skokách na lyžich Jiři Parma čê mozêkant Tomáš Kočko. To ale neznamená, že moravšti patrioti Jiři Svatopluk Novotné, Jan Smital a PhDr. Jiři Kacetl si svojô nominacô zaslóžêlê miň. To mosite posódit v prvni řadě vê, keři bôdete TOŤ posilat svoje hlasê.

Hlasováni je otevřeny od 29. záři 2024 12:00 do do neděle 23. února 2025. Vic o fšeckéch nominovanéch se dočtete pod článkem.

Bléži se aji náhradni termin Dňa pro Moravô, přê kerym se bôdó předávat oceněni v loňskym ročnikô Osobnosti Moravê 2023. Tam smê (Helena Havelka Baronová a Miloslav Havelka) skončêlê drôzi. Bohužel, v náhradnim terminô si ôž nemužem přêjet oceněni oficiálně do Brna převzit. Ôznáni si ale rozhodně vážimê a je nám cťó, že smê před rokem do nominaci bêlê vubec vêbrani!

OSOBNOST MORAVY 2024 – OTEVŘENÍ INTERNETOVÉ HLASOVACÍ ANKETY 

Spolek Moravská národní obec letos už po deváté organizuje zajímavý projekt, kterým je internetová anketa Osobnost Moravy 2024. Stejně jako v předchozích letech předcházela samotnému hlasování nominační fáze ankety. Široká veřejnost tak mohla, nám členům koordinačního týmu, zasílat své návrhy na významné moravské osobnosti, které si dle jejich názoru zaslouží za svoji činnost uznání a společenské ocenění. Z těchto návrhů pak vykrystalizovala finálová pětice, která bude usilovat o hlasy v anketě.

Od neděle 29. září 2024 (12:00 hod.) až do neděle 23. února 2025 (12:00 hod.) bude otevřená hlasovací anketa na internetové adrese: www.osobnost.moravy.eu Lidé tak mohou svými hlasy rozhodnout, kdo z nominovaných bude po uzavření ankety slavit titul Osobnost Moravy 2024.

SEZNAM NOMINOVANÝCH:

JIŘÍ PARMA  

Rodák z Frenštátu pod Radhoštěm dnes žijící v obci Ostružná v Jeseníkách, skvělý sportovec a bývalý reprezentant ve skocích na lyžích.

Tento úspěšný moravský sportovec se dokonce čtyřikrát účastnil Zimních olympijských her a to roku 1984 v Sarajevu, roku 1988 v Calgary, roku 1992 v Albertville a roku 1994 v Lillehammeru. Největším olympijským úspěchem tohoto Moravana je bronzová medaile v závodě družstev, kterou vybojoval společně s kolegy Goderem, Ježem a Sakalou v Albertville.

Na Mistrovství světa v klasickém lyžování získal Jiří Parma čtyři medaile. V roce 1984 v Engelbergu to byla bronzová medaile ze závodu družstev na velkém můstku. Roku 1987 se stal v Oberstdorfu mistrem světa v závodě na středním můstku. V Lahti roku 1989 to opět byla bronzová medaile v závodě družstev na velkém můstku. Ve Falunu roku 1993 to byla stříbrná pozice opět v závodě družstev na velkém můstku.

Velký úspěch zaznamenal Jiří Parma také na prestižním Turné čtyř můstků na přelomu let 1987 a 1988, kde po skvělých výkonech získal třetí místo na stupních vítězů. Roku 1983 na Mistrovství Československa v klasickém lyžování v závodě skokanů na středním můstku získal stříbrnou medaili a v závodě na velkém můstku pak získal bronz.

Mgr. et MgA. TOMÁŠ KOČKO 

Skvělý moravský písničkář, muzikant – multiinstrumentalista, skladatel a badatel v oblasti původní moravské a slovanské umělecké tvorby získal díky své inspirativní tvorbě a kulturnímu působení na domácích i zahraničních pódiích mnoho ocenění. Se svým orchestrem je držitelem dvou cen Anděl za album roku. Z dlouhé řady CD, která Tomáš Kočko se svým orchestrem vydal, je nutné zmínit album Poplór, které slavilo velký úspěch v prestižní TOP 20 European World Music Charts.

Se svou hudbou inspirovanou tradiční moravskou kulturou objíždí Tomáš Kočko v doprovodu svého orchestru celou Evropu a hraje na nejrůznějších festivalech. Nedávno se velmi úspěšně představil například na pódiích v německém Bavorsku.

Tomáš Kočko se také výrazně prosadil jako muzikálový herec a režisér (Jesus Christ Superstar, Hair, West Side Story, Babylon, Legenda atd.). Na operní scéně má na svém kontě například režii představení Lazebník Sevillský.

 JIŘÍ SVATOPLUK NOVOTNÝ   

Pan Jiří Svatopluk Novotný o sobě prohlásil: „Su narozen 15.9.1977 ve Vyškově, ovšem celoživotní vesničan z obce Bohdalice-Pavlovice-Manerov. Zemědělec a v měřítku malém, zájmovém, badatel a spisovatel.“

Velkým dílem se podílí na vydávání Moravské ročenky, pořádání konferencí Morava 1918 a příležitostně se angažuje ve větších plošných akcích typu propagace moravského národního stromu jaderničky moravské nebo informačních kampaní ke sčítání lidu, kde jde o zpopularizování skutečnosti, že si lidé mohou zapisovat moravskou národnost a rodný jazyk moravský.

Pan Novotný dále řekl: „V roce 2024 jsem uskutečnil delší dobu připravovanou misi Konstantinopol-Morava, aneb pěšky ve stopách věrozvěstů sv. Cyrila a Metoděje. Poté, co jsem na základě studia pramenů vybádal, kudy s největší pravděpodobností oba bratři přišli v roce 863 na Moravu, jsem chtěl jejich památku uctít zopakováním této pouti, a to v pravděpodobném čase, kdy a jak tak sami učinili. Tento experiment se podařilo uskutečnit od 1.4. do 11.5. tohoto roku. S popularizací tématu nadále pokračuji, a to přednáškami o misi na různých místech na Moravě, kam jsem zván, a přípravou cestopisu.“

JAN SMITAL 

Moravský patriot z Mohelnice je jeden ze zakladatelů a hlavních organizátorů velké turisticko-společenské akce, která se každoročně koná na počátku září pod vrcholem Králického Sněžníku u pramene naší nejmilejší řeky Moravy. Letos to byl už 35. ročník Pochodu k pramenu Moravy.

Pan Jan Smital také inicioval vyrobení oné litinové desky, která je upevněná hned vedle upraveného pramenu Moravy.  Jsou zde zapsána tato krásná slova: „Zde je pramen řeky Moravy, která dala název této zemi a pojmenovala tento národ Moravané.“

PhDr. JIŘÍ KACETL

Moravský historik, tlumočník angličtiny a komunální politik. V srpnu 2024 byl zvolen místostarostou města Znojma.

Po ukončení vysokoškolských studií pracoval krátce v zahraničí, než se vrátil zpět do Znojma. Založil s manželkou rodinnou firmu, která poskytuje výuku cizích jazyků a úřední překlady. Působil jako učitel na gymnáziu. Renomé v širších kruzích laické i odborné veřejnosti si získal jako historik Jihomoravského muzea ve Znojmě, kde pracoval v letech 2008 až 2020. Připravil řadu úspěšných publikací, výstav, přednášek a exkurzí pro veřejnost. Navázal aktivní spolupráci s partnerskými muzei v Dolním Rakousku.

Jako historik se Jiří Kacetl tematicky věnuje dějinám jihozápadní Moravy se zaměřením na město Znojmo, dějinám dopravních cest, přeshraničních styků, zkoumá místní toponymii. Zároveň propaguje moravské zemské dějiny a zemské pojetí moravské národní identity.

V červenci 2023 byl za přínos k popularizaci regionální historie jižní Moravy vyznamenán Jihomoravskou kulturní cenou (Südmährischer Kulturpreis), kterou každoročně uděluje Svaz Jihomoravanů (Südmährerbund) v Německu ve spolupráci s městem Geislingen an der Steige.

V září 2024 vydal Jiří Kacetl první díl své dosud nejrozsáhlejší historické monografie: Znojmo – perla jižní Moravy. Kronika a vzpomínky na Znojmo za vlády císaře Františka Josefa I.

Více informací o nominovaných osobnostech zde: Seznam nominovaných 2024 – Moravská národní obec – Za Moravu

Za nás pořadatele bych rád pozval všechny příznivce země Moravy k pravidelnému hlasování v této internetové anketě. Přátelé, každý z vás se může podílet na rozhodování, kdo z nominovaných Moravanů se díky nejvyššímu počtu hlasů stane Osobností Moravy pro rok 2024. Chci zdůraznit, že hlasovat se dá opakovaně, tedy každý den v intervalu 24 hodin. Každý hlas je důležitý, protože přispívá k co největší objektivitě konečných výsledků ankety. Děkuji všem lidem, kteří nám zaslali své návrhy na nominaci významných Moravanek a Moravanů, nebo se chystají aktivně zapojit do hlasování.

Zároveň si dovoluji co nejsrdečněji pozvat všechny moravské patriotky a patrioty do Brna na 19. ročník slavnosti DEN ZA MORAVU. Tento festival moravské kultury a historie se bude konat v sobotu 5. října 2024. Začátek této pěkné akce je na Moravském náměstí u kostela sv. Tomáše od 8:45 hodin.

Součástí programu slavnosti je také předávání ocenění vítězům a nominovaným v loňské anketě OSOBNOST MORAVY 2023. Hlavní cenu, kterou je exkluzivní skleněná trofej s moravskou orlicí, jménem vítěze a pořádající organizace, převezme v Brně všestranný umělec, malíř, litograf, vinař, folklorista a velmi oblíbený organizátor z Hroznové Lhoty, pan FRANTIŠEK PAVLICA. Menší skleněnou trofej za druhé místo pak z rukou nás organizátorů ankety obdrží zakladatelé, provozovatelé a redaktoři hanáckého žurnálu Furtovnik, manželé HELENA HAVELKA BARONOVÁ a MILOSLAV HAVELKA. Jsou to skvělí propagátoři hanáckého jazyka, které můžeme poslouchat také na vlnách rádia Haná. Nejmenší skleněnou trofej za třetí pozici v anketě dostane velký moravský patriot, bývalý starosta obce Vražné, propagátor odkazu velkého Moravana, významné osobnosti světové vědy a duchovního života, „otce genetiky“ Johanna Gregora Mendela, pan Ing. VLADIMÍR JOSEF NIPPERT. Za nominaci budou oceněni také velmi úspěšní podnikatelé ze Znojma, manželé Ing. ZUZANA BOUDOVÁ a OTTO BOUDA. Věříme, že se slavnosti bude účastnit a převezme si ocenění také bývalý hokejový reprezentant, legendární obránce, dvojnásobný stříbrný medailista z Mistrovství světa v ledním hokeji a člen Síně hokejové slávy, pan JAROMÍR MEIXNER. Všechny osobnosti pak v upomínku převezmou pamětní list a drobný dar v podobě publikace vydané Moravskou národní obcí pod názvem Moravské dějiny do roku 1860.

Závěrem bych chtěl vyjádřit úctu všem nominovaným moravským osobnostem. Náš velký respekt pak patří všem aktivním patriotům, kteří podporují a ve svém okolí propagují tuto moravskou anketu. Přátelé, děkujeme za vaše hlasy v anketě.

Stanislav Blažek                                                                                                                                    místopředseda Moravské národní obce, z.s.                                                                                      kontaktní osoba, jednatel projektu „Osobnost Moravy“

Leták -Osobnost Moravy 2024

 

 

Facebook0

Komentáře

FURTOVNIK.CZ Kontaktní adresa, E-mail: furtovnik@gmail.com, Telefon: 604 688 134, 737 323 697, inzerce a logotypy