placená inzerce
Déte nám vědět...

Eště bê to šlo: BÓSINSKÁ LÊPA POSTÓPILA DO TAJNYHO FINÁLE, HLASÊ MUŽETE POSILAT DO NEDĚLE!

placená inzerce
02_Bousínská lípa_078

Říjen 1, 2024 19:33 / Furtovnik

Od nás – Je to bomba! Do konca záři sbirala bósinská Lêpa svobodê hlasê v národnim finále Strom roku 2024. Konečné sčot přênesl hodně přijemny překvapeni. Naša favoritka se dostala do tajnyho hlasováni.

Co to tajny hlasováni vubec je? Pro deset finalistu anketê Strom rokô se hlasovalo od červenca. Na koncô záři, přesně 29. záři o pulnocê, se toto hlasováni ôkončêlo a pět néuspěšňéšich kandidátu postópilo do tajnyho hlasováni, přê kerym se ôž nezobrazôje pruběžné stav. V tymto připadě ale ôž moc časô néni, fšecko to skonči v nedělô 6. řijna, gdê se ôkáže, keré strom nás bôde reprezentovat na mezênárodni urovni.

Jak hektickê probihal posledni tédeň před koncem hlasováni nám popsala Marie Horákova. Přemlóváni sósedu, obvoláváni přibuzenstva a známéch. Grande finále ale nakonec slavilo uspěch.

Fčêlka se teda znovô začiná od nulê. To znamená, že svuj hlas mužete poslat znovô. V prvnim kole hlasováni totiž šil z jedné e-mailové adresê poslat jenom jeden hlas, teďka si mužete dat repete. Stači kliknót TOŤ, vêplnit, co po vás chcó. Mailem vám pak přênde zpětná vazba, keró potvrdite.

O bósinské Lêpě svobodê se mužete neco dočist v tiskové zprávě pod článkem. Ta nám přêšla z Bósina ê s videem.

Superfinále ankety Strom roku je tu! Za Olomoucký kraj bojuje o titul houževnatá Lípa svobody v Bousíně. O superfinále rozhodly hlasy potomků vystěhovaných. 

Tento týden vyvrcholí anketa Strom roku tajným superfinále, které končí v neděli 6. října o půlnoci. Do závěrečného boje o vítězství postoupilo pět stromů s nejvyšším počtem hlasů. Patří mezi ně i Lípa svobody z Bousína, jako jediný strom z Olomouckého kraje. Pro stromy umístěné na 6. až 10. místě účast v anketě končí.

Do ankety Strom roku jej nominovali Marie Horáková, rodáci i přistěhovalci v čele se starostkou obce Bousín, Obecní knihovna Bousín, Sbor dobrovolných hasičů, zástupci vysídlených obcí – Drahany, Niva a Otinoves a také zástupci z obce Libina.Lípa svobody z Bousína se v hlasování dlouho pohybovala na hranici superfinále. O jejím postupu rozhodl poslední týden hlasování, kdy přišla podpora právě od potomků vystěhovaných. Organizátorkám chodily zprávy o tom, jak přemlouvají spolusedící v restauracích. Volají příbuzným, burcují sousedy ve vesnicích, kde teď žijí. Někteří do půlnoci čekali a fandili, jestli lípa opravdu postoupí.

Taková podpora dává nominující komunitě z Bousína motivaci pokračovat ve zvyšování povědomí o vystěhování Drahanska dál. Na příští rok chystají několik veřejných akcích jako připomínku 80. výročí od návratu jejich předků domů.

Příběh stromu:

Zástupkyně Bousínských lip je jedním ze symbolů houževnatosti předků, kteří se po 2. sv. válce vrátili do zpustošené vesničky, přestože jejich domovy byly ruinami. Kořeny tu prý měli tak hluboko, že nemohli jinak. Lípy jsou tak jednou z mála připomínek dramatických příběhů obyvatelstva Drahanské vrchoviny, kteří byli říšským protektorem násilně vystěhováni ze svých domovů.

Místní nechali vysadit lípu jako symbol svobody a vzniku Československa v roce 1919. O několik desítek let později byla vysazena alej na počest návratu obyvatel Bousína po jejich vyhnání Němci během druhé světové války. Bousín byl jednou z 33 obcí Drahanské vrchoviny, které byly násilně vystěhovány kvůli vytvoření vojenského prostoru pro německou armádu.

Nedávnou výzvou pro místní bylo dohlížet na obnovu zdejších sítí, kvůli které měla být lípa pokácena. Obec se však nevzdala a s úřady dohodla šetrné obkopávání kořenů. Vedení obce tak muselo téměř denně dohlížet na výkopové práce, strom se však podařilo zachránit.

Hlasování v superfinále ankety je zdarma a probíhá online na webových stránkách www.stromroku.cz/hlasovani. V průběhu superfinálového týdne, který začal 30. září a končí 6. října, jsou průběžné výsledky hlasování skryty. Zajímavostí je, že hlasující, kteří hlasovali již v prvním kole, mohou během tohoto týdne hlasovat znovu i ze stejné e-mailové adresy.

A to i pro jiný strom než při prvním hlasování.

 

Vítězný strom oznámí Nadace Partnerství spolu s generálním partnerem ankety minerální vodou Ondrášovka na slavnostním vyhlášení v podvečer v úterý 22. října. Stromy, které se umístí na prvních třech místech, obdrží odborné ošetření od firem Prostrom Bohemia a Groown.

Video stromu.

Fotografie stromu.

David Kopecký, tiskový mluvčí

 

Facebook0

Komentáře

FURTOVNIK.CZ Kontaktní adresa, E-mail: furtovnik@gmail.com, Telefon: 604 688 134, 737 323 697, inzerce a logotypy