placená inzerce
Déte nám vědět...

Čôninské sad bojôje o proměnô rokô. Dáte jim svuj hlas? Mê smê to ôž ôdělalê!

placená inzerce
sad-9

Říjen 9, 2024 12:46 / Furtovnik

Z Čônina, nebo takê Čôjina – Chodit s rôkama za prdeló a kybicovat – to ômi každé. Ale vzit vercajk ‚do tepléch’, ôdělat si čas aji na to, co néni jenom doma, ale pro fšeckê, to ôž ji inši level. V Čônině to tak maji…!

Pro neznaly – Čônin, čê takê Čôjin, je dědinka kósek od Konice, keré je takê mistni čásťó. Ale ômijó si tam žêt aji svym žêvotem. Takê dik spolkô ČUZA (Čunínské zájmová agentura). Tam ê zosnovalê plán na obnovô Čôninskyho sadô.

Bêlo to přêrozeně hafol práce, kerá je ale rozhodně vidět. Samotná histórija sadô je trochô pitoreskni. V rokô 1948 si dalê Čôništi závazek k 52. narozeninám Klementa Gottwalda v rokô 1949 zřidit vzornó mistni knihovnô a vêsázet ovocné sad. K temô učelô bêlo na jaře 1949 pořizenéch a vêsázenéch 120 střešni. Gottwalduv sad vzal ale za svy s koncem budováni socialismô.

Rozhodováni, ešlê tôto pro nekeho dobovó relikvijô ponechat osudô nebo se oprostit od nejaké předsôdečné nenávisti a ôdělat z teho zas kósek pěknyho mista pro žêvot nakonec dalo šancô revitalizacê. Vic se o tym dočtete TOŤ.

Znovôzrozeni Čôninskyho sadô si rozhodně zaslóži pozornosť né jenom doma. Je přêhlášené takê do anketê Má vlast cestami proměn. Svuj hlas mô mužete poslat TOŤ. Po započteni hlasô se zobrazi, jak na tym gdo je. Na hlasováni je čas do 30. dôbna 2025!

Fotkô mámê z nominačni fotogalerie.

sad-9

Facebook0

Komentáře

FURTOVNIK.CZ Kontaktní adresa, E-mail: furtovnik@gmail.com, Telefon: 604 688 134, 737 323 697, inzerce a logotypy