V kosiřskym pivovarô dozrává vyročni Čelechovická jedenástka
Z pivovarô Kosiř ve Lhotě pod Kosiřem – Mět na oslavách svoje vlastni pivo, to je slôšná frajeřênka. Začátkem záři bôdó v Čelechovicách, tech na Hané, slavit 700 let dědinê a k té přiležêtosti si nechalê v pivovarô Kosiř ôvařêt aji originálni pivêsko.
Pravda, ôvařêt pořádny pivo, to néni jenom postavit kastról na šporák a počkat, co z teho bôde. Na koncô červenca založêlê v kosiřskym pivovarô Čelechovickó jedenástkô, kerá po vêkvašeni a dvaceti deviti dňách zráni bê měla bêt tak akorát na oslavách 5. záři. Asistovala ô teho osobně aji starostka Čelechovic Jarka Stawaritschova.
Mlovilê smê se sládkem pivovarô Kosiř Davidem Kapsió. Ten řikal, že to bôde tradični české ležák drobet nachmelené anglickym chmelem pro zvyrazněni chôti. Je to lehce světlá jedenáctka, takové až bronzové barvê. Jenom to v tym hicô pišemê, ôž slêntámê…
Piveska bôde rovnéch 700 litru jak slavenéch let v Čelechovicách. A nigde jinde ho ôž neokoštôjete, jenom v Čelechovicách. Ale jak od sládka takê vimê, bôdó to stáčet aji do dvólitrovéch sklinek jako suvenyr, tagže aji šoféři si bôdó pak muct doma glgnót. A ešlê sám David Kapsiu ôž dopředô vi, jak to bôde chôtnat, nebo si počká, až proces proběhne a bôde muct okoštovat? Pré tak pul na pul. Podle ingredienci má o vysledkô představô, ale samosebó až teprve si cvrkne do krigla a pováli to na jazêkô, bôde mět jistotô, že je to přesně takovy, jak se očekávalo. Sami smê zvědavi a rozhodně si to nenechámê ôjit.