Svatomartinsky hodê v Polomi s pečenó kačenó, vinem ê dobrym pivêskem. Co chtět vic?
Z Polomi – Kolem svatyho Martina se to hemži pečenéma hôsama, kačenama, čê svatomartinskym vinem. Né fôdê je to ale spojeny ze doopravdickéma dědinskéma hodama.
V prostředkô Polomi stoji zvonička zasvěcená svatymô Martinovi. Světec na bilym koňô sice nedorazêl, ale só aji inši možnosti dopravê… Svatomartinsky hodovy posezeni s pečenó kačenó, vinem ê dobrym pivem si v Polomi ôžévalê v sobotô.
Je jasny, že tymto časem se to na hodê s kolotočama, hópačkama a střelnicama moc nevêtrhne. Ê tak je dobry si přêpomenót patrona dědinê. A je to aji dobré duvod se zejit, posedět, pokecat a k temô si dat neco dobryho.
K temôto časô patřijó na stul hosê nebo kačenê. Což v Polomi rozhodně nezanedbalê. Na svatyho Martina se takê koštôjó prvni vina. Dik Stanislavô Pišťákovi ml. bêla na programô aji koštovačka vin, ê gdêž aji staršich ročniku. A co na domáci pečenó kačenô ze zeli a knedló? Nô přece dobry pivêsko. K temô pro změnô pomuhl Honza Jančí z litovelskyho púivovarô. A mosimê ôznat, že jantarová Svatomartinská 13° je šlágr.
Za hudebniho doprovodô kapelê Kocourek se hodovalo, ja se patři. Jaky to bêlo se TOŤ mrknite na pár fotek.